Ana içeriğe atla

Interaction Laboratory


Founded in 2019, the Interaction Laboratory explores human-human and human-smart tool interactions in the development of the human mind, emphasizing cultural and evolutionary perspectives. Directed by Dr. Tolga Yıldız, the lab offers both master’s and doctoral programs for those interested in advanced studies. Announcements regarding graduate admissions can be followed on Dr. Yıldız's social media accounts and the Istanbul University Social Sciences Institute website.

You can find Dr. Yıldız's CV by clicking here.

Current Students

PhD Students

Ayşe Bahar Duyar Akça (BA, Dokuz Eylül University; MA, Istanbul University)
Ezgican Meral (BA & MA, Maltepe University)
İrem Buselay Özer (BA & MA, Özyeğin University)
Nurhan Can (BA, Ondokuz Mayıs University; MA, Maltepe University)
Pınar Karataş (BA, Istanbul Sehir University; MA, Kadir Has University)

Master’s Students

Betül İset (BA, Ankara University)
Hilal Çil Bilir (BA, Istanbul University)
Merve Nur Asan (BA, Istanbul University)
Umut Deniz Tilki (BA, Istanbul University)

Graduate Alumni

Hatice Şeyma Kara (BA, Istanbul University; MA, Boğaziçi University)
Neslihan Oğuz (BA, Istanbul University; MA, Boğaziçi University; PhD student, The University of British Columbia)

Undergraduate Courses

Interaction Laboratory: Seminar (Fall Semester)
This course provides a theoretical foundation in social interaction, human-computer interaction, and human evolution, involving weekly discussions and student-led presentations.

Interaction Laboratory: Research (Spring Semester)
This research course gives students practical experience by engaging in active lab projects under Dr. Yıldız's guidance.

Note: Undergraduate courses will not be open for enrollment in the 2024-2025 academic year.

For inquiries or to schedule a meeting, please contact Dr. Yıldız at tolga.yildiz@istanbul.edu.tr 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gelişimsel psikolojiye ilk bakış* (Video)

Bu bölümde; gelişimsel süreçler, gelişimsel değişme ile ilgili temel kavramları ve yaşam boyu gelişim anlayışının temel ilkelerini ve nasıl araştırılması gerektiği konusunu gözden geçireceğiz. Ayrıca gelişimsel psikolojinin tarihini ele alacağız. * Yıldız, T. (2024). Gelişimsel psikolojiye ilk bakış. S. Karakelle ve T. Yıldız (Ed.),  Gelişim Psikolojisi  (s.1-25) içinde. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları. ( .PDF )

Bilimsel teori, yasa ve hipotez nedir?*

“Adso, her şeyin cevabını bilseydim, Paris’te ilahiyat öğretiyor olurdum.” William of Baskerville, Gülün Adı “Bir şey teoriyse hakikat değildir” diye yaygın bir küçümseme ifadesi var. Bu ifade, son günlerde yeniden alevlenen “avam evrimcilik-yaratılışçılık” atışmasında yine dillere pelesenk edildi. Aslında tespit doğru ama niyet edildiği manada değil. Önce şunu açıkça belirtmekte fayda var: Biliminsanları, hakikate doğrudan ulaşmanın değil, hakikate yaklaşmanın mümkün olduğunu düşünürler. Evet, özellikle modern bilim, her şeyin bilinebileceğini umar ancak bu yolla hakikate yaklaşmanın sonsuz bir çaba olacağını da bilir. Hakikati bilmeye çalışırken, her zaman bilmediğimiz şeyler karşımıza çıkacaktır. O yüzden bu yol bitmez. İşin felsefesi bu. Teori nedir ne değildir, bunu açıklamaya geçmeden evvel yine dillere pelesenk edilen başka bir kalıp ifadeyi daha analım: "Teori kanıtlanırsa yasa olur." Bilimde böyle bir şey yok. Kim uydurmuşsa artık. Teori, kanıt ve yasanı...

Boyut değiştirerek eşleme görevinde boyutlar aynı objenin sıfatları olursa üç yaş çocuklarının performansı artar mı?*

Özet Boyut Değiştirerek Kart Eşleme (BDKE) görevi, bir kural kullanımından diğerine geçiş becerisini (bilişsel esneklik) ölçer. Üç yaş çocukları, literatürde yaygın olarak kullanılan bu görevde genellikle başarısız olurlar. Ancak görevde kullanılan kartlardaki şeylerin boyutları ayrıştırıldığında üç yaşların performansı yükselmektedir. Bu fenomene dair iki yakın hipotez söz konusudur: Yeniden tanımlama ve zihinsel dosyalar. Bu çalışmanın amacı, BDKE görevi üzerinde yapılan farklı manipülasyonlarla bu iki hipotezi sınamaktır. Çalışmaya katılan üç yaş çocuklarına (N = 38), orijinal BDKE ve buna özdeş objelerin kullanıldığı bir versiyon ile kart yerine sürekli bir objenin ve buna özdeş kartların kullanıldığı iki versiyon daha olmak üzere dört görev uygulanmıştır. Sürekli şeyin kullanıldığı versiyonlarında eşleme o şeyin iki özelliği üzerinden yapılmıştır. Sonuçta bu görevler arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Ancak grup 42 aydan küçük ve büyük üç yaşlar olarak ikiye ayrıldığında, ...